Hírek

2022. szeptember 1-től hatályon kívül helyezik a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályait

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény 2022. szeptember 1-től hatályon kívül helyezi a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályait.

A kata újraszabályozásával 2022. szeptember 1-től ezt az adózási formát nem alkalmazhatják azok az egyéni vállalkozók, akik nem szerepelnek az egyéni vállalkozók nyilvántartásában, valamint azok sem, akik a vállalkozást nem főállásban, hanem heti 36 órás munkaviszony mellett, nappali rendszerű képzésben folytatott tanulmányaik mellett vagy nyugdíjasként folytatják. Szintén nem alkalmazhatják az új katát azok az egyéni vállalkozók, akik nem magánszemélytől, hanem cégtől, egyéb szervezettől, egyéni vállalkozótól szereznek bevételt, mert a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik a kata-alanyiságuk.

Azok a vállalkozók, akiknek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatják, több adózási mód közül is választhatnak; ebben segít a NAV honlapján elérhető kalkulátor. 

A kalkulátorral az éves vállalkozói bevétel összegének megadása alapján egyszerűen kiszámítható

  • a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadó
  • illetve a vállalkozói jövedelem szerinti adózás

alkalmazása esetén fizetendő közterhek (szja, járulék, szociális hozzájárulási adó, helyi iparűzési adó) összege.

A kalkulátor a legegyszerűbb eseteket kezeli, a számítások tájékoztató jellegűek.

A kalkulátor nem számol az összevont adóalapba tartozó, átalányban megállapított jövedelemre, illetve vállalkozói kivétre érvényesíthető kedvezményekkel (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény), ugyanakkor az átalányadózással kapcsolatos számítások elvégzésekor az átalányban megállapított jövedelem adómentes részét figyelembe veszi.

A kalkulátor a vállalkozói jövedelem szerinti adózásnál (általános szabály) a fizetendő adót csökkentő kedvezményeket, és az osztalékadó alapját esetlegesen csökkentő módosító tételeket sem veszi figyelembe.

Részletek: Információ a kalkulátorhoz – Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.