Hírek

Változások KATA adózásban

Változások jöhetnek 2020-tól a katás adózásban, ami közel 300 ezer adózót érint. Az alábbiakban bemutatjuk mit lehet tudni a módosításokról.

A Pénzügyminisztérium nyilatkozata szerint a kata adó összege nem fog a jövőben változni, viszont az ellenőrzések száma 2020-ban emelkedni fognak. Jó hír viszont, hogy várhatóan nőni fog az éves árbevétel határa, ami jelenlegi 12 millió Ft.

Várható változások:

1. Az eddigi 2 helyett várhatóan minimum 4-nek kell megfeleni a 7 feltételből ahhoz, hogy egy egyéni vállalkozás, egyéni cég, Bt. (kizárólag magánszemély tulajdonossal), közkereseti társaság (kizárólag magánszemély tulajdonossal) vagy ügyvédi iroda kata adózást választhasson.

Ezek a feltételek:

  • A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette.
  • A kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem egy megrendelőtől szerezte
  • A megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan.
  • A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában van
  • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő biztosította.
  • A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg, nem a megrendelő
  • A kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt 36 órát meghaladó munkaviszonyban, illetve főállású vállalkozásban.

2. Az adó továbbra is marad havi 50 ezer illetve 25 ezer forint lesz (Főállású vagy sem).  De továbbra is lehetőség van havonta 75 000 Ft-ot fizetni azért, hogy, hogy magasabb legyen a nyugdíjalap, a társadalombiztosítási ellátás és a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati idő.

3. Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizethet.

4. Összeghatártól függetlenül 40 % adó terhelné azokat a minimálbér feletti bevételeket, amelyeket olyan vállakozés felé számláz a kisadózó, ahol az elmúlt 2 évben foglalkoztatásban állt. Az adót a számlát kifizető vonja le és utalja el az adóhatóság felé.

5. A többes katázás 2021. január elsejétől várhatóan megszűnik, így választani kell, hogy melyik katázást folytatja az adózó. Amennyiben ez nem történik meg, akkor mindkettőt törli a nav.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.