Hírek

Itt a portfóliókezelés ideje a közép-európai kockázatitőke-piacon

A közép-európai kockázatitőke-piac szereplői számára továbbra is az új befektetések megtalálása a legfontosabb, várhatóan azonban egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni a portfóliókezelés is – derül ki a Deloitte kockázati tőke bizalmi felméréséből.

2018-ban több nagy exitet és tőkeemelést is láthattunk, egyelőre azonban az idei év jóval csendesebb.  A felmérésben 2015 óta először fordult elő, hogy a válaszadóknak már egy harmada jelezte azt, hogy a portfoliókezelésre fognak koncentrálni a közeljövőben.

A Deloitte által megkérdezettek több mint kétharmada (70 százalék) ugyanakkor arra számít, hogy a piac aktivitása az elkövetkező hónapokban változatlan marad, 15 százalék jósol visszaesést, míg 15 százalék növekedést vár. Az új befektetéseket tekintve azonban óvatosabbak a befektetők az elmúlt időszak növekvő árazása miatt. 

Elsősorban Közép-Európát, de Európa többi részét is magas árazás jellemzi, alapvetően a forrásbőség és a likvid hitelpiacok miatt. A helyi és külföldi bankok mellett a régióban megjelentek a különféle hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokra fókuszáló alapok is. Mivel egyre többen versenyeznek a korlátozott számú, attraktív befektetési célpontért, a tranzakciós szorzók magasak. 

„Jelenleg magas a likviditás, és a válaszadók 75 százaléka szerint ez így is marad. Azonban a megkérdezettek 21 százaléka a finanszírozási lehetőségek csökkenését várja, mely háromszorosa a legutóbb mért értéknek, így a jelenlegi állapot várhatóan nem tart sokáig” – mondta Csűrös Balázs, a Deloitte pénzügyi tanácsadási üzletágának partnere.

A felmérés részletes eredményeit ide kattintva tekintheti meg.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.