Hírek

Újabb mentőprogram az erősen sújtott közép- és nagyvállalatok részére!

A Hiventures speciális likviditási és tőketámogatást biztosíthat a Covid-19 járvány okozta gazdasági hatások által sújtott vállalkozásoknak – jelentette be hétfőn a kockázatitőke-alapkezelő. A legújabb mentőprogramnak köszönhetően a hazai vállalatok Magyarországon egyedülálló módon – Európában is az elsők között – juthatnak ilyen típusú támogatott forráshoz.

Az Európai Bizottság a pandémiás helyzet gazdasági hatásait látva hirdette meg idén márciusban az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes eljárás rendjét, melynek szabályrendszere tette lehetővé, hogy a Hiventures áprilisban elindíthassa a nehéz helyzetbe került vállalkozások számára gyors finanszírozási segítséget jelentő Startup és KKV mentőcsomagjaitA program sikerességét és szükségességét igazolja, hogy a bejelentés óta már több mint 20 bajba jutott startup és KKV részesült ebben a keretben a működésük folytatásához szükséges forráshoz.

Annak érdekében, hogy a meghirdetett átmeneti keretrendszerben további befektetési instrumentumokkal tudjon a nehéz helyzetbe került vállalatok közvetlen támogatásában részt venni a Hiventures, aktív szakmai előkészítés után új programok jóváhagyására nyújtotta be feltételeit az Európai Bizottsághoz.

50 milliárdos keret

November 20-án döntés született arról, hogy a Hiventures Zrt. által kezelt két állami befektetési alap összesen maximum 50 milliárd forint keretösszegig speciális likviditási és tőketámogatást nyújthat a pandémia által erősen sújtott, nemzetgazdasági jelentőséggel bíró közép- és nagyvállalati társaságoknak. Az új, a piacinál kedvezőbb átmeneti feltételeket biztosító finanszírozási termékek a Hiventures korábbiakban elindított, gyors segítséget jelentő Startup és KKV mentőcsomagjai mellett újabb vállalati kört céloznak.

„Munkatársaimmal több hónapos előkészítő munka és egyeztetés eredményeként sikerült elfogadtatnunk azt a programot, amivel ki tudjuk bővíteni a tavasz óta nyújtható mentőcsomagjainkat. Magyarországon elsőként és egyedüliként kaptuk meg azt a jogosultságot, hogy kedvezményes tulajdonosi kölcsönnel és feltőkésítési támogatással is képesek legyünk mentőövet nyújtani azoknak a nemzetgazdasági szempontból kulcsfontosságú vállalatoknak, akik finanszírozási nehézségekkel küzdenek. A két új termékünk azokat a közép- és nagyvállalati kategóriába eső társaságokat célozza, akiket a válság olyan mélyen érint, hogy működésük állami szerepvállalás nélkül nem fenntartható, holott jelentőségük az ellátási láncok szempontjából nélkülözhetetlen, mert például kritikus infrastruktúrát üzemeltetnek. Mostantól lehetőségünk van akár a közlekedési, az energetikai vagy a gyógyszerészeti szektorban tevékenykedő társaságokat is megsegíteni, ha pénzügyi mutatóik rendkívül kedvezőtlenek, ezért piaci alapon nincs módjuk a működés folytatásához szükséges forrás bevonására” – nyilatkozta Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgatója.

A Hiventures befektetésének célja minden esetben az egészséges, COVID-19 előtti állapotnak megfelelő tőkeszerkezet helyreállítása, amihez a hitel jellegű finanszírozás mellett tőke oldali befektetések alkalmazására is szükség lehet. A kölcsönnek és a tőketámogatásnak az a fajtája, amelyre a Hiventures jogosultságot kapott, a finanszírozás kiegyensúlyozott és kedvezményes formáját biztosítja.

A legfontosabb feltételek

A Hiventures a beérkező finanszírozási igények elbírálásakor megvizsgálja, hogy a bajba jutott vállalat EU-s vagy nemzeti átlagnál magasabb munkanélküliségű térségben működik-e, esetleg szolgáltatásának ellehetetlenülése széles rétegekre gyakorolna-e kedvezőtlen hatást, és kieső szerepének pótlása milyen nehézségekbe ütközne. A finanszírozási kritériumok között szerepel többek között a cég foglalkoztatottjainak száma is, amely el kell, hogy érje a minimum 50 főt.

A válság miatt bajba jutott cégek 2021. június 15-éig tudnak a Hiventures Zrt. vállalati mentőprogramjába egyedi finanszírozási segítségért jelentkezni. A jelentkezéssel és a termékekkel kapcsolatban bővebb információ a Hiventures www.valsagcsomagok.hiventures.hu weboldalán érhető el.

Forrás: portfolio.hu


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.