Hírek

2,7 milliárd euró volt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet a III. negyedévben

2019 III. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 6,3, importja 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest; az aktívum 2,7 milliárd euró volt, 266 millió euróval több a 2018. III. negyedévinél – tájékoztatott a KSH.

Az export értéke 7,4 milliárd euró (2,4 ezer milliárd forint), az importé 4,7 milliárd euró (1,5 ezer milliárd forint) volt a III. negyedévben.

Az aktívum 52 százaléka a turizmusból, 31 százaléka a szállítási szolgáltatásokból származott.

A szolgáltatásexportunk 72, -importunk 77 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,7 milliárd eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb partnerünkkel, Németországgal az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk. A második legfontosabb Egyesült Államok 9 százalékos arányban részesedett a kereskedelemből. Harmadik helyen az Egyesült Királyság áll 8 százalékos részesedésével.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások csoportjának 36  százalékos (az ezen belüli egyéb üzleti szolgáltatásoknak 18 százalékos) volt a részesedése, ezt követte a turizmus 31, majd a szállítási szolgáltatások csoportja 25  százalékkal. Import tekintetében is az előbbi szolgáltatáscsoportok voltak a dominánsak: legkiemelkedőbb az üzleti szolgáltatások részesedése 54 százalékkal (ezen belül az egyéb üzleti szolgáltatásoké 32 százalék), a szállítási szolgáltatások 21, a turizmus 19 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.