Hírek

Matolcsy György: óriási lehetőségek vannak a pénzügyi rendszerben

A pénzügyi rendszerben – ezen belül pedig a finanszírozásban – is óriási lehetőségek vannak – mondta Matolcsy György a BÉT50 Konferencián tartott előadásában.

Több mint 400 résztvevő részvételével zajlott le az idei BÉT50 Konferencia, a Budapesti Értéktőzsde kifejezetten hazai közép- és nagyvállalatok vezetőinek szóló őszi rendezvénye. A vendégek első kézből tájékozódhattak a vállalatokat érintő gazdaságpolitikai irányokról, valamint a növekedéssel együtt járó kihívásokról.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitóelőadásában hangsúlyozta, hogy 2010 óta a külső mellett belső források is jelentősen támogatják a hazai növekedést, így a magyar gazdaság 2013 óta folyamatos felzárkózási pályára állt. Kiemelte, hogy a sikerhez nagyban hozzájárult az is, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár a kamatkiadások csökkentésében, hiszen két százalékponttal mérséklődtek az államadósság után fizetett kamatok. Ennyit ér a jól vezetett fiskális és monetáris politika – emelte ki.

A központibank elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy újabb kihívások előtt állunk, ezért egyre fontosabb a jól működő, stabil tőkepiac és az erős tőzsdei struktúrák megléte, amelyek nélkülözhetetlen részei a magyar modell 2.0-nak és a fenntartható felzárkózási folyamatnak. A jegybank 330 pontos versenyképességi programjának egyik kiemelt eleme éppen emiatt a tőzsdei struktúrák, a tőkepiacok fejlesztésére vonatkozó javaslatokat tartalmazó rész, hiszen egyértelmű összefüggés van a fejlettség és a tőzsdei kapitalizáció között. Ha egy innováció által vezérelt, külső és belső technológiai tudásra épülő modellt szeretnénk építeni, akkor azt a tőzsdére kell építeni – hangsúlyozta.

A tőzsde fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú a magyar bankok és az állami vállalatok tőzsdei bevezetése, és a belföldi vállalati kötvénypiacok támogatása. Matolcsy György a hosszútávú megtakarítások ösztönzését is kiemelten fontosnak tartja, az állam és a piac együttműködésére épülő jóléti alapok létrehozásával, illetve a hazai kkv-k tőkéhez juttatását mind uniós, mind hazai források bevonásával.

Véleménye szerint a pénzügyi rendszerben – ezen belül pedig a finanszírozásban – is óriási lehetőségek vannak. Mind a GDP arányos hitelállományban, mind a vállalati kötvények hitelezésen belüli arányában, illetve a vállalati kötvények GDP arányos szintjében is jelentős kiaknázásra váró tartalékok rejlenek. Mint elmondta, a tőkepiac fejlesztése, mélyítése és szélesítése szükséges, amelynek a vállalati kötvények tőzsdei bevezetése a legjobb eszköze.  Azt javasolta a jelenlévőknek, hogy tekintsenek úgy a tőzsdei struktúrára, mint a vállalati szintugrás és siker egyik legnagyobb tartalékára.

Matolcsy György előadásának összefoglalója itt tekinthető meg.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.