Hírek

Mekkora lakáshitelt lehet felvenni minimálbérrel 2020-ban?

2020-ban 8 százalékkal emelkedik a bruttó minimálbér, ezzel pedig nettó 107 065 forint fizetést lehet hazavinni havonta. Vajon mennyi lakáshitel igényelhető ekkora jövedelemmel?

2020. januárjától 8 százalékkal, 161 000 forintra emelkedik a bruttó minimálbér. Ezzel a legalacsonyabb fizetésűek 107 065 forintot vihetnek majd haza havonta. A jelenlegi ingatlanárak mellett joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez az összeg vajon mennyi lakáshitelre lenne elegendő?

A 13 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint a legkedvezőbb lakáshitel – 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 107 065 forint nettó jövedelem beállítása esetén – már 3,79 százalékos kamattal elérhető. Ha azt feltételezzük, hogy az igazolt jövedelemnek maximum 35 százalékát terhelheti meg a bank, akkor akár 6,29 millió forint lakáshitel is felvehető minimálbérrel. Bár a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) 10 éves kamatperiódusú lakáshitel esetén 50 százalékos terhelhetőséget engedélyez, a jelenlegi banki gyakorlat alapján reálisabb alacsonyabb értékkel kalkulálni.

Az elérhető hitel összege közel azonos mértékben – 7 százalékkal – emelkedett, mint a minimálbér. Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük azt is, hogy 2019 elejéhez képest jelentősen csökkentek a jelzáloghitel-kamatok, akkor a növekedés már jelentősebb, meghaladja a 15 százalékot. 2019 év elején ugyanis a lakáshitel kalkulátor  szerint még 4,55 százalékos kamaton kínálták a legkedvezőbb lakáshitelt (10 éves kamatperiódus és 99 085 forint jövedelem, vagyis a 2019-es minimálbér beállítása esetén). A bérnövekedés és a kamatcsökkenés miatt pedig összességében 800 ezer forinttal magasabb hitelösszeget kérhet 2020 év elején egy minimálbérrel rendelkező igénylő, mint egy évvel korábban.

Mire lehet elég a növekvő hitelösszeg?

Az ingatlanárak is jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban. A kép azonban igen vegyes, van ahol 15 százalékot meghaladó volt az áremelkedés, ugyanakkor találni olyan régiót, ahol ennél kisebb mértékben nőttek a lakásárak. A jó hír a vevőknek, hogy az elemzők az elkövetkező időszakban nem várnak már további jelentős drágulást, azonban az árak  visszaesésére sem lehet számítani.

Az emelkedő lakásárak következtében a vásárláshoz szükséges saját megtakarítás minimális összege is megemelkedett, hiszen a bankok legfeljebb a becsült forgalmi érték 80 százalékáig hiteleznek, a fennmaradó részt önerőként kell biztosítani. (A 80 százalék jogszabályi maximum, a bankok ennél sokszor óvatosabban hiteleznek, ez pedig nagyobb önerőt tehet szükségessé.)

Az önerő előteremtéséhez ugyanakkor segítséget nyújthat a csok (családok otthonteremtési kedvezménye), kistelepüléseken a falusi csok, vagy a Babaváró hitel, ami 75 százalékban önerőként használható fel egy lakáshitelhez.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.