Hírek

K+F támogatással gyorsabb a növekedés

A K&F támogatást nyerő cégek 1 forint támogatásra 5 év alatt átlagosan 36,6 forint bevétel-növekedést értek el és 5,9 forinttal nőtt az EBITDA-juk – derül ki a Via Credit felméréséből.

A Via Credit közel 18 000 olyan céget vizsgált meg, amelyek a 2005–2019 időszakban 10 és 100 millió közötti magyar és uniós, valamint K+F pályázati pénzhez jutottak. A támogatás elnyerését megelőző három, illetve az azt követő öt évet elemezték. Az adatokat a palyazat.gov.hu és a NKFIH, a mérleg- és eredménykimutatás-adatokat az Opten biztosította.

Az elemzésből kiderült, hogy a támogatások döntő többségét mikro- és kisvállalkozások kapták, közép- és nagyvállalatok csupán 15 százalékot tették ki. A mikrovállalkozások átlagosan 28 millió forint, a kisvállalkozások 33 millió, a középnagyságúak 38, míg a nagyvállalatok 48 millió forint támogatáshoz jutottak a 100 millió forint alatti támogatási programokban.

A Via Credit elemzéséből kiderült, hogy a vállalatok átlagosan 31,5 millió forint K+F támogatást kaptak. Öt év alatt átlagosan 1 forint támogatásra 36,6 forint bevételnövekedést értek el és 5,9 forinttal nőtt az EBITDA-juk. Hárommillió forint támogatásonként pedig átlagosan 1 fővel emelte a munkatársaik számát.

Papadimitropulosz Alex, a Via credit ügyvezetője kiemelte, hogy az Opten adataival összevetve kiderült, hogy a K+F támogatásban részesülő cégek jelentősen nagyobb növekedést értek el 5 éves távon, mint azok, akik nem jutottak ilyen pénzhez.

Azon vállalkozásoknál, akik már nyertek bármilyen EU-s támogatást: az árbevétel változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 17,8, ezzel szemben csupán 3,4 azoknál, akik nem jutottak támogatáshoz. Akik K+F támogatást nyertek, azok 36,6 forint bevételnövekedést értek el.

Azon vállalkozások, akik már nyertek bármilyen EU-s támogatást: az EBITDA változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 2,4, míg csupán 0,6 azoknál, akik nem nyertek semmilyen támogatást. Aki K+F támogatást nyert, az 5,9 forinttal növeli az EBITDA-ját minden 1 forint támogatás után.

A cégméret is hatással van az eredményekre: a közép és nagyvállalatok messze jobban teljesítenek, mint a mikrók és kicsik; előbbieknél jelentősen nagyobb a támogatás utáni 5 évben az árbevétel és az EBITDA változás.

Ha jobban belegondolunk a kapott értékek úgy javulnak, ahogy a cégméret nő. Azért is van drasztikus ugrás a középvállalati méretnél, mert ott már könnyebben meg tud térülni a több tízmilliós támogatás. „Nem életszerű, hogy egy mikrovállalkozás ilyen nagy támogatásra többtízmilliós nyereséggel válaszoljon. Azt tapasztaltuk, hogy a statisztikát leginkább a mikro- és kisvállalatok rontották” – mondta Papadimitropulosz Alex.

A Via Credit azt is kimutatta, hogy azok a vállalatok, amelyek több elnyert támogatással is rendelkeznek, valamivel jobb mutatókat tudnak felmutatni; mint az egyszeri támogatásban részesülők.Előbbieknél az árbevétel változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 46,1, utóbbiaknál 28,5. Ugyanígy, előbbieknél az EBITDA változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 6,8, míg 5,1 azoknál, akik egyszer jutottak K+F-hez.

A kkv-besorolást is vizsgálva azt látjuk, hogy változó az eredmény, a mikro- és nagyvállalatoknál előnyös a több támogatás, a kis- és középvállalatoknál fordítva – tette hozzá a Via Credit szakértője. – A támogatás árbevétel, saját tőke, EBITDA, személyi jellegű ráfordítás és egy főre eső támogatáshoz viszonyított aránya jelentősen tudja befolyásolni azt, hogy a vállalat jövőjét hogyan befolyásolja a kapott pénz. „Kidolgoztunk egy olyan képletet, aminek ha a vállalkozás megfelel, akkor valószínű, hogy gazdaságilag nagyon sikeres projektet tud megvalósítani. Léteznek olyan összefüggések a többezer nyertes vizsgálata alapján, amik jó K+F ötlet esetén a cégmérettel összefüggésben a legmagasabb megtérülést, hasznot eredményezik.”


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.