Hírek

Kis eséllyel lehet új minimálbéralku

Továbbra sem sikerült tető alá hozniuk a szociális partnereknek új megállapodást a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi mértékéről, így egyre valószínűbb, hogy a két összeg a korábban meghatározott nyolc-nyolc százalékkal nő 2020-ban. A kormány álláspontja szerint a képviseleteknek kell megegyezniük, míg a munkaadók a globális, s áttételesen a magyar gazdasági növekedés várható lassulása és a kisebb cégek talpon maradása ­miatt nem hajlandók eltérni az eredeti megállapodástól.

Várhatóan nem kötnek új megállapodást a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek, így jövőre is nyolc-nyolc százalékkal emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege a 2018. végén megkötött egyez­ség értelmében.

Azaz a minimálbér összege 2020-ban bruttó 161 ezer forintra, míg a középfokú végzettséghez kötött, a kötelező legkisebb keresetűek érdemi többségét adó bérminimum bruttó 210,6 ezer forintra nőhet.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a kormány év végéig csak abban az esetben hívja össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülését, amennyiben a képviseletek ezt maguk kezdeményezik. Értesülésünk szerint a kabinet egyrészt az érvényben lévő, kétéves megállapodás miatt marad távol a minimálbérekkel kapcsolatos döntéstől, másrészt úgy tartják, a szociális partnereknek kell továbbra is egyez­ségre jutniuk. A 2020-as minimálbérek pontos összegét várha­tóan a december utolsó napján megjelenő Magyar Közlönyben hirdetik ki.

Az idei tárgyaláson a munkáltatók vannak kedvezőbb helyzetben. Ennek oka, hogy a tavaly megkötött megállapodásban 2019-re és 2020-ra egy­aránt nyolc-nyolc százalékos emelésben egyeztek meg a felek.

Ugyanakkor a dokumentum egyik kitétele szerint, ha a 2019-re tavaly előrejelzett legfőbb makrogazdasági mutatókhoz képest a végleges adatokban érdemi eltérés van, újratárgyalhatók a jövő évre tervezett összegek. Az eltérés az előzetes adatok alapján egyértelműen lehetővé tette a megállapodás újratárgyalását, az egyeztetések az elmúlt hetekben el is kezdődtek a felek között.

Hiába teljesített ugyanakkor a vártnál jobban a magyar gazdaság, a munkáltatói érdekképviseletek nem kívánnak eltérni a korábbi megállapodástól, amely így változatlanul érvényben marad. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára lapunk megkeresésére megerősítette, nem kívánnak új alkut kötni a szakszervezetekkel.

Ennek oka elsősorban az, hogy ma már nincs olyan szakértői előrejelzés, amely ne számolna világgazdasági szinten a növekedés visszaesésével. A folyamat a magyar gazdaságra is hatással lesz, várhatóan hazánkban jövőre négy százalék körüli szintre mérséklődhet a GDP-növekedés az idei évre várható 4,8-5 százalék körüli mértékről.

– Továbbra is folyik a verseny a képzett munkaerőért, emiatt pedig a piacképes cégek jóval nagyobb mértékben emeltek eddig is a fizetéseken. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozásoknak a kötelező nyolcszázalékos emelés még nem jelent komoly kockázatot – emelte ki Perlusz ­László, aki úgy látja, a tavalyi megállapodásban meghatározott nyolcszázalékos bérajánláson sem kívánnak változtatni, mivel a közszféra kiadásait növelné meg elsősorban, amely további karcsúsításra szorulna.

A főtitkár hozzátette: a cégek szakemberigénye nem mérséklődik, ezért a képzett dolgozók megtartása a minimálbérektől függetlenül nagy béremeléseket generál.

– Jelentősen elmaradt idén a minimálbérek emelkedése a versenyszféra bruttó 12 százalék körüli átlagos bérnövekedéstől, ráadásul a főbb gazdasági mutatók is jobbak a vártnál, ezért a szakszervezeti oldal elfogadhatatlannak tartaná a két számjegyű felzárkóztatásnál kisebb mértéket – hangsúlyozta megkeresésünkre Palkovics Imre.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kiemelte: a vállalati szféra adatait figyelembe véve a konföderáció a bérajánlás 12-15 százalékra emelésére is javaslatot tesz. Az elnök kiemelte: a cégek arányaiban még mindig kis részt fordítanak profitjukból bérre, ráadásul a gazdaság eredményei is a munkavállalóknak kedveznek.

magyarnemzet.hu


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.