Hírek

Elindult az új versenyképesség növelő program közép- és nagyvállalatok számára!

A pályázat célja, hogy a Magyar Állam egyszeri, nem visszatérítendő költségvetési támogatás nyújtásával a közép- és nagyvállalkozásokat a COVID-19-járvány (koronavírus-járvány) következtében a gazdaság számára szükséges beruházásokra ösztönözze.


A rendelkezésre álló forrás összege
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 Mrd Ft

Támogatás mértéke, összege

A támogatás mértéke a beruházás megvalósításához szükséges forrás arányában az alábbiak szerint kerül meghatározásra:

  • nettó 150.000 euró és nettó 300.000 euró közötti beruházás: a beruházás értékének 30%- a
  • nettó 300.001 euró és nettó 500.000 euró között beruházás: beruházás értékének 40%-a
  • nettó 500.000 euró feletti beruházás: a beruházás értékének 50%-a

Támogatást igénylők köre
A pályázaton az alább felsorolt, a Rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározottak kivételével bármely iparágban és gazdasági területen működő, Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, közép-vagy nagyvállalkozás formájában működő gazdasági társaság vehet részt, melyek a koronavírus járvány miatt, az árbevétele, vagy a megrendelési állományának értéke legalább 25%-kal visszaesett.

Nem nyújtható versenyképesség-növelő támogatás
a) acélipari tevékenységhez;
b) a hajógyártásban folytatott tevékenységhez;
c) a széniparban folytatott tevékenységhez;
d) a szintetikusszál-ipari tevékenységhez;
e) az ellenszolgáltatás fejében végzett légi, tengeri, közúti, vasúti és belvízi úton történő személy- vagy áruszállítási szolgáltatás nyújtásához;
f) elsődleges mezőgazdasági termeléshez;
h) az 1379/2013/EU rendelet hatálya alá tartozó halászati és akvakultúra-ágazatban történő projekthez;
i) energiatermelést, energiaszolgáltatást szolgáló projekthez;
j) kereskedelmi tevékenységhez;
k) koncesszióköteles körbe tartozó tevékenységet megvalósító projekthez;
l) turisztikai tevékenységre irányuló projekthez;
m) exporttal kapcsolatos tevékenységekhez, nevezetesen az értékesítési hálózat kialakításával és működtetésével, vagy az exporttevékenységgel összefüggésben felmerülő egyéb folyó kiadásokkal kapcsolatban.

Elszámolható költségek köre

A támogatás terhére a beruházás megkezdését követően felmerült, a beruházás megvalósításához szükséges, tárgyi eszközöknek vagy immateriális javaknak az Sztv. 47-51. §- ában meghatározott beszerzési költségei számolhatóak el.
– Amennyiben a beruházás megvalósításához új ingatlan vagy ingatlanrész – beleértve az új irodahelyiséget is – bérlése válik szükségessé azok bérleti díja a kötelezettségvállalási időszak végéig elszámolható.
– A földterület, a telek, az épületek és az egyéb eszközök lízingbe vételével kapcsolatos költségek abban az esetben számolhatóak el, ha a lízingügylet zártvégű pénzügyi lízing formájában valósul meg, és a lízingszerződés tartalmazza az eszköznek a lízing időtartam lejárta utáni megvásárlására vonatkozó kötelezettségét.
– Az immateriális javaknak az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • kizárólag a pályázó és kizárólag a támogatásban részesült létesítményben használhatja fel azokat,
  • az érintett immateriális javak bekerülési értékét az Sztv. előírásai szerint, terv szerinti értékcsökkenési leírással csökkentik,
  • piaci feltételek mellett, a vevőtől független harmadik féltől kell őket megvásárolni,
  • legalább a beruházás végéig a pályázó eszközei között kell szerepelniük, és ahhoz a beruházáshoz kell kapcsolódniuk, amelyre a támogatást nyújtották,
  • nagyvállalkozások esetén az immateriális javak az elszámolható költségek maximum 50%-át tehetik ki

– A támogatható tárgyi eszközöknek az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • a beszerzett tárgyi eszközöknek tartósan, legalább a fenntartási időszak végéig szolgálniuk kell a támogatott tevékenységet,
  • az egy vállalatcsoporton belülről beszerzett új eszközök esetén az elszámolható költség nem haladhatja meg az eladó könyveiben nyilvántartott összeget.

– Az energia termeléshez kapcsolódó eszközök költségei A megújuló energia termeléséhez kapcsolódó eszközök költségei elszámolható költségeknek minősülnek, amennyiben az alábbi feltételek együttesen teljesülnek:

  • a beruházás elsődleges célja nem az energiatermelés,
  • az energiatermelési kapacitás nem haladja meg a pályázó energiaigényét, valamint a megtermelt energia legfeljebb 20%-át értékesítik.

– Ha a pályázó a beruházás, illetve a beruházás hasznosítása során ÁFA levonására nem jogosult, akkor a támogatás számításának alapja a beruházás ÁFÁ-val növelt, bruttó összköltsége. A projekt költségvetését bruttó módon kell megtervezni.
– Ha a pályázó ÁFA-adóalany, vagy még nem ÁFA-adóalany, de a beruházással, illetve a beruházás hasznosításával azzá válik és az általános forgalmi adó levonására egészben vagy részben jogosult, a támogatás alapja a beruházás ÁFA nélkül számított nettó összköltsége.
– Használt eszközök:

  • Nagyvállalat – az alábbi b) pont kivételével – csak új eszközt, középvállalat használt eszközt is elszámolhat.
  • Nagyvállalat által beszerzett használt eszköz csak abban az esetben számolható el, amennyiben a használt eszköz egy bezárásra került létesítmény eszköze, és az eladója a beruházótól független harmadik fél (létesítményfelvásárlás).

A támogatási kérelem benyújtásának határideje
A pályázat benyújtása 2020. november 30-ig folyamatos.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.