Hírek

Emelkedett a erdészeti technológiákat támogató pályázat kerete

Miután ősszel jócskán megemelte a kormány az erdőtelepítési EU-támogatást, most arról döntött, hogy az erdészeti technológiákra szánt EU-pályázat keretét is jelentősen megemeli.

Miről szól a pályázat?

A felhívás célja az erdőgazdálkodás hatékonyságának javításához és a természetközeli gazdálkodási módok elterjedéséhez szükséges eszközök és géppark kialakításának ösztönzése, valamint az erdei termékek és melléktermékek gazdasági hasznosításához szükséges elsődleges feldolgozást szolgáló gépek és berendezések biztosítása, beleértve a lokális megújuló energia rendszer kiszolgálását, faipari feldolgozás előkészítését szolgáló gépeket, technológiát is.
A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt támogatás esetén maximum 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatást ítélnek meg a rendelkezésre álló forrás erejéig az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a magyar költségvetésből.

Mik a főbb változások?

Szűkszavú közlemény jelent meg a hivatalos uniós pályázati oldalon hétfő délután, amely szerint több ponton módosult a VP5-8.6.1-17 kódszámú, “Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” című Vidékfejlesztési Programos uniós pályázat erdészeti uniós pályázat.

A most bejelentett fontosabb pályázati változások:

  • Az eddigi 4 milliárdról 6,33 milliárd forintra ugrott a pályázat keretösszege, ami 58%-os változás
  • Az eddig tervezett 240-ről 260-ra nőtt a várhatóan támogatott projektek darabszáma
  • Az, hogy a várható nyertesek száma nem nőtt arányosan a keretösszeg bővülésével, összefügg azzal is, hogy a támogatható tevékenységek körét átalakították. Ez egyrészt azt jelenti, hogy „A 3.1.2.2 Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek fejezet kiegészült az erdészeti szoftverek támogatásával.” Emellett a „3.3 Nem támogatható tevékenységek fejezet módosítása alapján nem támogathatóak az N1 járműkategóriába sorolt terepjárók és a quad járművek.” Továbbá „A 3.4.1.  III. A projekt megvalósításával, gépbeszerzéssel kapcsolatos elvárások fejezet 7.) bekezdésében módosultak a traktorok beszerzésével kapcsolatos előírások.”
  • A 4.3 A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja fejezetben a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló utolsó határnap  2020. december 31-re módosult. Az eddigi pályázati verzió azt tartalmazta, hogy a pályázat csak „2017.június 1. – 2017. december 4. között” volt nyitva. Most tehát újranyitották a pályázatot és új benyújtási szakaszhatárokat is beleírtak. Az első szakaszhatár rögtön az újranyitás napja, azaz 2019. december 2. volt. Feltehetően ezzel az volt a cél, hogy az újranyitás előtt rögzítsenek egy szakaszhatárt, amivel egyébként a jól értesültek és a gyorsan reagálni képesek akár élni is tudtak (a közlemény tegnap délután 3-kor jelent meg) . A következő szakaszhatár idén év vége lesz.

Portfolio


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.