Hírek

Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása

GINOP-1.2.10-19

(TERVEZET)

A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen Felhívás célja a jelen kiírásban megjelölt iparágakban fejleszteni kívánó hazai KKV-k termelési kapacitásainak bővítése és technológiai modernizációjának támogatása, amely során korszerű termék előállítási képességek megteremtésének és bővítésének céljából lehetőség nyílik a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására.

A rendelkezésre álló forrás összege:

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2 Mrd forint.  

A támogatott projektek várható száma 50-400 db.

Támogatást igénylők köre 

mikro-, kis-, és középvállalkozások: 

a) amelyek, vagy amelyeknek 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása vagy magánszemély tulajdonoson keresztül kapcsolódó6 vállalkozása rendelkezik legalább 3 lezárt (beszámoló), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel (az előtársaságként való működés időszaka ebbe nem számít bele),

b) amelyek, vagy amelyeknek 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása vagy magánszemély tulajdonoson keresztül kapcsolódó7 vállalkozása éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző két lezárt, teljes üzleti évben mindegyikében minimum 1 fő volt,

c) amelyek Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni cégek vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező szövetkezetek vagy kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,

d) amelyeknek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott (közgyűlés, taggyűlés, illetve a tulajdonosok által jóváhagyott), legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti árbevételének összege meghaladja a jelen Felhívásra benyújtott támogatási kérelmében rögzített projektjének az elszámolható összköltségét.

e) amelyek akkreditált klaszter tagsággal, vagy az alábbi TEÁOR szám szerinti főtevékenységgel rendelkeznek, mely egyben a projekt fejlesztendő tevékenysége is: 

  • TEÁOR 26 (Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása) 
  • TEÁOR 27 (Villamos berendezés gyártása) 
  • TEÁOR 28 (Gép, gépi berendezés gyártása) 
  • TEÁOR 3250 (Orvosi eszköz gyártása)

Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában nincs lehetőség!

Önállóan támogatható tevékenységek

  1. Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, amely 
  • egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítését, vagy 
  • egy meglévő létesítmény termékkínálatának a létesítményben addig nem gyártott termékekkel történő bővítését (diverzifikáció), vagy 
  • egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatását eredményezi (modernizáció)

Önállóan nem támogatható tevékenységek 

b) Új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó információs technológia-fejlesztés

c) Új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések

Az a) pontban meghatározott tevékenységhez kapcsolódó költségeknek legalább a projekt összköltségének 50%-át el kell érniük.

A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam 

A projekt fizikai befejezésére legfeljebb 12 hónap áll rendelkezésre.

A projekt területi korlátozása

Nem támogathatóak a Közép-magyarországi régió területén megvalósuló projektek.

Az elnyerhető forrás mértéke, összege 

Az igényelhető támogatás összege: min 5.000.000 Ft, max 40.000.000 Ft

Az elnyerhető forrás formája

Felhívás keretében elnyerhető forrás visszatérítendő kamatmentes hitel és adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló támogatásnak minősül.

Fenntartási időszak eredményességi mérése

Az alábbiakban felsorolt feltételek részben vagy teljes mértékben történő teljesítése esetén, a visszatérítendő támogatás részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatássá módosulhat.

Fenntartási kötelezettség

A támogatást igénylő a projekt megvalósítás befejezésétől számított 3 évig, a támogatás visszafizetésének terhe mellett vállalja, hogy a projekt megfelel a 1303/2013/EU Rendelet 71. cikkében foglaltaknak.

A támogatás maximális mértéke

A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 70%-a, de legfeljebb az alábbiak szerint:

Előleg igénylése

Jelen felhívás keretében a kötelező előleg mértéke mikro-, kis- és középvállalkozás kedvezményezett esetén a megítélt visszatérítendő támogatás 100%-a, de legfeljebb 40 millió Ft.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje:

A pályázatok benyújtása 2019. november 21. 9:00 órától 2020. február 13. 12:00 óráig lehetséges.

A projektek előzetes értékelésében szívesen segítünk! Ide kattintva írhat üzenetet.

Forrás: www.palyazat.gov.hu 


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.