Tudástár

Banki alapfogalmak vállalkozóknak

A vállalkozások és a bankok kapcsolatának létrejötte bizonyos értelemben nem választási lehetőség ma Magyarországon. A belföldi jogi személyek, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, az általános forgalmi adó (áfa) fizetésére kötelezett egyéni vállalkozók, és az általános forgalmi adó (áfa) fizetésére kötelezett magánszemélyek ugyanis kötelesek a választott banknál 

∙ bankszámlaszerződést kötni, 

∙ pénzeszközeiket pénzforgalmi számlán tartani, valamint 

∙ pénzforgalmukat pénzforgalmi számlán lebonyolítani (a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével). 

A felsorolásból is látszik, hogy az alanyi adómentességet választó, vagy kizárólag tárgyi adómentes értékesítést folytató egyéni vállalkozók pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezettek. Emellett az 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről 529. §-a értelmében a bankszámlaszerződéssel a pénzintézet kötelezettséget vállal arra, hogy 

∙ a vele szerződő fél (számlatulajdonos) rendelkezésére álló pénzeszközöket kezeli és nyilvántartja, 

∙ azok terhére a szabályszerű kifizetési és átutalási megbízásokat teljesíti, valamint 

∙ a számlatulajdonost a számla javára és terhére írt összegekről, valamint a számla egyenlegéről értesíti. 

Ezen felül a pénzintézet a számlára befolyó pénzeszközöket használhatja, a banki működést szabályozó törvényi előírások kereteinek figyelembe vételével és betartásával. Megkülönböztethetjük a számlavezetési szolgáltatások néhány speciális formáját, amelyek igénybevételére külön megbízás keretében ma már szinte bármely bankban lehetőségünk nyílik. Ilyenek lehetnek a következők:

∙ Csoportos beszedési megbízás: a bank mások bankszámlájáról meghatározott összeget – a megjelölt teljesítési napon – bankszámlája javára beszed. 

∙ Csoportos átutalások: rendszeresen, azonos jogcím alapján, viszonylag kis összegű, de nagy tételszámú fizetések teljesítése (bérek vagy jutalékok számos alkalmazott vagy ügynök számára). 

∙ Azonnali beszedési megbízás (inkasszó): a bank az előre meghatározott összeget beszedi a kötelezett pénzforgalmi bankszámlájáról. 

∙  Számlakivonat küldés: tranzakciós naponként, havonta stb. 

A bankszámlavezetésen kívül azonban számos egyéb banki szolgáltatás áll az ügyfelek rendelkezésére, így például a bankkártya használat lehetősége, a telebank szolgáltatások, a telefonos ügyfélszolgálat, az internet bank, a POS terminál, a széf szolgáltatás, a bankgarancia, az üzleti kártya, számos befektetési lehetőség és pályázati tanácsadás. A legismertebb banki szolgáltatás köztudottan a hitelkihelyezés, még azok körében is, akik nem élnek a hitelfelvétel lehetőségével. 

Érdemes elsőre időt és energiát szánni a cégünknek leginkább megfelelő bank kiválasztására, mivel egy későbbi bankváltás jóval több időt és energiát igényel, nem beszélve az ezzel kapcsolatos kockázatokról. A leggyakoribb magyarázat a bankváltásra azonban egy másik pénzintézet által kínált kedvezőbb hitelkonstrukció, vagy a már felvett hitellel való elégedetlenség.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.