Tudástár

Pályázati kisokos

Egy új gép beszerzése, munkavállaló felvétele vagy képzése esetén, valamilyen új innovatív ötlet megvalósítása előtt érdemes szétnézni az Európai Uniós illetve hazai pályázati lehetőségek között.

A pályázaton indulni kívánó céggel szemben vannak olyan alapvető elvárások, amelyek szinte minden pályázat esetében felmerülnek. Ilyen többek között a minimum 1 teljes (365 napos) lezárt üzleti év, legalább 1 fő statisztikai létszám, valamint az adó és köztartozás mentesség.

A hazai pályázatok a Magyar Állam finanszírozásában történik, ezzel segítve a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások forráshoz jutását.

Az Európai Uniós források 2014-2020 között a Széchenyi 2020 Programok keretében kerültek és kerülnek meghirdetésre, és ún. Operatív Programokba vannak rendezve a forrás célja szerint.

A jelenlegi időszak operatív programjai az alábbiak:

  • Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP)
  • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP)
  • Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)
  • Közigazgatás– és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP)
  • Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)
  • Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP)
  • Vidékfejlesztési Program (VP)
  • Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP)
  • Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP)
  • Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP)

A Pest megyén kívül működő vállalkozások számára elsősorban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) felhívásai érdekesek, míg a Pest megyében működők a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében találhatnak lehetőségeket. Sajnos a Budapesten működő vállalkozások számára csak nagyon kevés pályázati lehetőség elérhető, de például energetikai, képzési támogatás a számukra is elérhetőek szoktak lenni.

Az aktuális pályázati felhívások a palyazat.gov.hu oldalon elérhetőek teljes terjedelmükben, bár sokszor annyira összetett feltételrendszert tartalmaznak, hogy érdemes pályázatíró segítségét kérni az értelmezésükhöz. Első lépésként mindig azt érdemes megvizsgálnunk, hogy a felhívásban rögzített pályázóval szemben támasztott elvárásoknak cégünk megfelel-e, majd második lépésben a felhívás kiválasztási feltételrendszerét is meg kell nézni, hogy a pályázaton történő induláshoz szükséges minimum pontszámot elérjük-e, hiszen ezek hiányában a pályázati anyagunk érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

A pályázat benyújtását követően lehetőség van egyszeri hiánypótlás benyújtására, amelyre fel is szólít a pályázatot elbíráló szervezet.

Nyertes pályázat esetén a következő lépés a Támogatási szerződés megkötés, és bizonyos esetekben az elnyert támogatási összeg mértékéig biztosíték nyújtása, bankgarancia vagy ingatlanfedezet formájában. Nem köteles biztosítékot nyújtani az a kedvezményezett, amely rendelkezik legalább egy lezárt, teljes (12 naptári hónapot jelentő) üzleti évvel, és szerepel az Art. 178. § 32. pontja szerint közzétett köztartozásmentes adózói adatbázisban. A biztosítéknyújtási kötelezettség alól a Kedvezményezett a feltételeknek való megfelelés esetén kérelem benyújtásával mentesülhet.

A megvalósítás során nagy figyelmet igényel, hogy minden adminisztráció megfelelően és pontosan történjen, a szerződések, számlák, teljesítés igazálok megfelelő formában és tartalommal kerüljenek kiállításra, hiszen a pályázatok elszámolása során ezeket a dokumentumokat szükséges lesz benyújtani. A pályázatok többnyire utófinanszírozottak, vagyis a már kiállított és kifizetett számla benyújtását követően fizeti ki a hatóság a támogatási részt, de általában lehetőség van 25-50% előleg lehívására


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.