Tudástár

Üzlet és Partnerek (szerződések, kintlevőségek kezelése, üzleti kapcsolatok)

Egy üzlet szereplői 

A vállalkozás szempontjából alapvetően három nagy csoportba sorolhatod az értékesítésed közönségét: 

– értékesíthetünk az államnak, közigazgatásnak, közületnek, ezt röviden B2A (Business to Administration) értékesítésnek hívjuk; 

– ha vállalkozásoknak értékesítünk, akkor B2B (Business to Business) piacról beszélünk; 

– ha magánszemélyeknek, akkor pedig B2C (Business to Customers) az elnevezés. 

Vannak továbbá olyan vállalkozások is, ahol mind a három jelen van egyszerre. Érdemes még megemlíteni a C2C (Customer to Customer) értékesítési formát is, ahol magánszemélyek adnak el egymásnak termékeket és a vállalkozó egy piacteret üzemeltet. Ilyen például online világban a Vatera vagy a Jófogás. 

Vállalkozási szerződés

A 2018-ban érvényesen megkötött vállalkozási szerződésben a feleknek szükséges meghatározni a szolgáltatás tárgyát, mennyiségét és az előállítás kívánt minőségét.

A vállalkozási szerződéshez mellékletként kapcsolódik egy ún. műszaki elírás, melyben konkrétan meg lehet határozni az elvárt műszaki tartalmat. Nagyon fontos része a vállalkozás szerződésnek a teljesítás időpontjában megjelölése, valamint a vállalkozói díj összegének megállapítása. Ha szellemi munkáról van szó, akkor megbízási szerződést érdemes kötni. 

Fontos, hogy a vállalkozési szerződés esetén fizikai, kézzel fogható eredmény születik, mígy a megbízási szerződésesetében egy elméleti feladatot kell elvégezni.

A vállalkozó jogosult alvállakozó ignybevételére, így külön ki kell kötni a szerzpődésben, amennyiben a megrendelő mindenképp az adott vállalkozval szeretné elvégeztetni a munkát.

A vállalkozónak haladéktalanul tájékoztatnia kell a megrendelőt minden olyan változásról és körülményről, amely miatt módosul a vállalt határidő vagy a munak a vállalt minőségben nem kivitelezhető.

A munka elvégzésenk a helyét a megrendelőnek kötelessége átadni a vállalkozó részére és emelett a megrendelőnek joga van a munkát és a beépített anyagokat folyamatosan ellenőrizni.

A díjat akkor szükséges megfizetni, amikor a munka elkészült, vagyis a szerződésben foglaltak maradéktalanul teljesültek.

A számlához teljesítés igazolás kiállítási is szükséges.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Ha kérdése van, írjon üzenetet!

Tapasztalt munkatársaink 24 órán belül e-mailben válaszolnak a megkeresésekre. Személyes konzultációt is kérhet!

Kapcsolat

Rólunk

2007 óta segítjük a magyar vállalkozókat tanácsadással, kapcsolati tőkével és információval.

Szolgáltatásunk közé tartozik minden olyan pénzügyi és gazdasági tanácsadási tevékenység, ami egy sikeres projekthez, fejlesztéshez, beruházáshoz kell. Már több, mint 10 milliárd forint értékben szereztünk támogatást különböző projektekhez.